![](https://kajabi-storefronts-production.kajabi-cdn.com/kajabi-storefronts-production/file-uploads/blogs/31940/images/88ebe-74d1-52e6-7ec6-31ddfdbf4e5b__2600_500_px_17_.png)
Slik skaper du endringer i barnets kosthold uten å føle deg overveldet: En 4 ukers lavterskel plan for suksess
Jan 12, 2024Syntes du det er vanskelig å få tid til å eksponere barnet for nye matvarer?
Hvor ofte har du ikke tenkt at nå, nå er tiden inne for å ta tak i barnets snevre kosthold. Nå skal du gi masse forskjellig mat, du skal servere grønnsaker etter barnehage og skole hver dag, du skal gjøre masse matlek ect ect for å egentlig ende opp med å ikke gjøre noen av delene og bare servere de samme middagene uke etter uke fordi det er lett, det er lavterskel og du bare mangler kreativiteten til å komme opp med masse kule aktiviteter når du er sliten etter jobb.
Der har jeg vært, mange ganger og hver gang har jeg følt meg så skuffet og mislykket.
Så fant jeg ut at jeg må gjøre dette her mye mer håndterlig for meg selv hvis jeg faktisk skal få det til.
Å skape endringer krever litt planlegging og kanskje også å senke kravene litt til seg selv.
En 4 ukers plan for suksess
For å holde meg selv accountable og faktisk få til de målene jeg hadde satt meg, skjønte jeg at jeg var nødt til å ha en plan. En plan som var mulig å gjennomføre selv i en hektisk hverdag med små barn.
Jeg begynte derfor å planlegge og legge meg mål i bulk.
Jeg satte opp en plan som jeg jobbet med i 4-6 uker. Deretter en liten pause for å så jobbe aktivt med en ny plan igjen. Og i tillegg gjør jeg det til en skikkelig lavterskel plan slik at jeg faktisk klarer å gjennomføre (mesteparten) av planen og jeg kan føle på litt mestring.
Eksempel på en 4 ukers plan
Mål: Fokusere på å få inn mer brokkoli inn i kostholdet. Aktivitetene kommer litt an på alder, men for min 4 åring er planen sånn ca dette:
Uke 1: Vi snakker om hva slags byggeklosser vi finner i brokkolien.
Hva gjør egentlig disse byggeklossene for kroppen? Vi finner frem bøker å leser eller jeg forteller. Fokuset ligger ikke på om det er godt vs ekkelt/ikke godt eller om det er sunt da dette ikke hjelper barn til å begynne å spise mer variert.
Uke 2: Ta barnet med på matlaging. Barnet tar frem brokkoli, vasker, renser og skjærer den (med trygg barnekniv som f eks de vi selger i nettbutikken.) Barnet skal få lov til å ta styringen i middagen så mye som det lar seg gjøre, ved å helle oppi, blande, mikse ect og jeg viser at barnets smakspreferanser og deltagelse er viktig ved å f eks spørre “tror du denne trenger mer salt, sitron eller noe annet. Hva tenker du?"
Uke 3: Gjøre 1-2 enkle matleks/ eksponerings aktiviteter. F eks 10-20 min pr gang. Matlek er utrolig flott måte å gjøre barnet trygt og kjent med maten, ofte best å gjøre utenfor måltid og uten en forventning om at maten skal bli spist. Jeg bruker også mye humor og eksperimentering, f eks sier jeg “Hva tror du skjer hvis vi putter i litt brokkoli i kjøttbollene? tror du de blir helt grønne da? Kanskje som en tennisball? La oss prøve å se.” Det kan også være at vi velger p eksperimentere med brokkoli tilberedt på ulike måter og så undersøke den (lukte, mose, kanskje smake) og gjøre andre tullete ting for å skape positive assosiasjoner til matvaren.
Det handler om å vekke nysgjerrigheten til barnet, ikke om å presse frem å smake.
Uke 4: Sammen finner vi frem et par oppskrifter med brokkoli vi kan teste ut. Noen ganger setter vi poeng score og bestemmer om vi skal lage retten igjen en annen dag eller ikke. Dette gir barnet følelsen av kontroll og medbestemmelse.
Etter disse ukene kan vi gjerne ta en pause i 2 uker (samtidig som jeg fortsetter å sørge for å tilby variert kost) før jeg gjør planen en gang til eller legger opp en ny plan for en ny matrett.
For vår familie har dette gjort at vi faktisk klarer å gjennomføre matleks aktiviteter og at barnet får mange muligheter til å bli kjent med den maten jeg ønsker at barnet skal lære seg å like. Planlegging av ting å gjøre på forhånd har gjort det enklere å slippe å være så kreativ og oppfinnende i en hektisk hverdag.
Så det er absolutt verdt å prøve om du syntes det er vanskelig å se noen fremskritt!
Ønsker du flere steg for steg metoder til å utvide barnets kosthold?
Vil du også ha helt enkle konkrete og steg for steg fremgangsmåter til hvordan du kan få barnet ditt til å spise brokkoli, gulrot eller suppe?
Småspsitebarn metoden (SSB ) er et 4 ukers kurs som gir deg redskapene du trenger som gjør at du kan gå fra matmareritt til matdrøm. Her finner du steg for steg metoder, konkrete matleks eksempler tilpasset ditt barn og flere bonuser som hjelper ditt barn å spise mer variert.
Du får også ukentlig oppfølgning på mail som hjelper deg gjennom kurset.
Få et barn som spiser variert, uten maktkamper og drama for kun 299,-
Akkurat nå får du med en ekstra bonus.
En produktguide med raske sunne middager fra butikken! Finn 50 forslag på ferdige middager og tilbehør fra butikken som er av god kvalitet for de dagene du ikke kan, rekker eller orker å lage hjemmelaget.
Bonusen vil bli sendt til deg som en pdf på mail etter fullført kjøp.
Knekk koden på ditt småspiste barn
Bli med på kurs her